Ciasto:
- ½ kg mąki
- 1 szkl. letniej wody
- łyżka oleju
Nadzienie:
- 2 szkl. maku
- jajko
- 5 dag cukru
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- bakalie
Składniki: karp włoszczyzna sól ½ szkl. miodu 2 łyżki octu łyżka migdałów w płatkach łyżka rodzynek Sposób wykonania: Karpia podzielić na dzwonka a głowy, płetwy oraz włoszczyznę wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować bulion. Doprawić do smaku solą i wrzucić dzwonka karpia. Trzymamy na ogniu około 15 minut. W między czasie w rondelku podgrzewać…
Składniki: 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka majonezu 3 łyżeczki proszku do pieczenia olejek cytrynowy 1 szklanka bakalii, /rodzynki, orzechy włoskie, migdały, figi/ Sposób przyrządzenia: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładka masę, stopniowo dodawać po łyżce majonezu i obie mąki wymieszane z proszkiem do…