Składniki: ½ kg kaszy gryczanej 5 dkg posiekanych migdałów 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich 10 dkg masła 25 dkg białego tłustego sera Sposób przyrządzenia: Kaszę ugotować na sypko. Bakalie zalać wrzątkiem na kilka minut i osączyć. Migdały obrać ze skórki. Biały ser rozkruszyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do żaroodpornego naczynia przełożyć przygotowaną…
Tag: bakalie
Sałatki
Sałatka kalafiorowa z bakaliami
by Ewa Skrzypińska • • 0 Comments
Składniki: 1 duży kalafior ½ szklanki rodzynek ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki orzechów nerkowca 2 łyżki suszonych moreli 2 łyżki suszonych śliwek majonez sól, pieprz do smaku świeży tymianek Sposób przyrządzenia: Kalafior oczyścić, umyć, osączyć na papierowym ręczniku i podzielić na różyczki. Krótko obgotować we wrzątku, ostudzić. Bakalie zalać na moment wrzątkiem, osączyć i…
Warzywa
Marchewka z bakaliami
by Żaneta Kasperowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg marchewki 4 jajka ½ szklanki posiekanych orzechów, włoskich, migdałów, wiórek kokosowych 3 łyżki mąki pszennej 10 łyżek bułki tartej sok z cytryny sól, cukier do smaku tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzenia: Marchewkę umyć, obrać przekroić wzdłuż na połówki. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny i łyżeczki cukru. Ugotowaną…
Lody
Lody śmietankowo- malinowe
by Ola Mocek • • 0 Comments
Sosy
Słodki sos porzeczkowy
by Henryk Golański • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg porzeczek szklanka mleka łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Owoce oczyścić i opłukać. Zalać wodą, gotować i przetrzeć na sicie. Dodać cukier. Mąkę wymieszać z częścią mleka. Resztę mleka zagotować, połączyć z mąką i przetartym musem owocowym. Zagotować, następnie ostudzić, podawać do gofrów.