Składniki:
- 1 kg marchewki
- 4 jajka
- ½ szklanki posiekanych orzechów, włoskich, migdałów, wiórek kokosowych
- 3 łyżki mąki pszennej
- 10 łyżek bułki tartej
- sok z cytryny
- sól, cukier do smaku
- tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę umyć, obrać przekroić wzdłuż na połówki. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny i łyżeczki cukru. Ugotowaną marchewkę odsączyć. Posiekane orzechy, migdały i wiórki kokosowe wymieszać z tartą bułką. W miseczce roztrzepać jajka ze szczyptą soli. Marchewkę obtaczać w mące w jajkach i tartej bułce z bakaliami. Smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Dobrze smakuje jako dodatek do smażonej ryby.