Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marchewka z bakaliami

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 4 jajka
  • ½ szklanki posiekanych orzechów, włoskich, migdałów, wiórek kokosowych
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 10 łyżek bułki tartej
  • sok z cytryny
  • sól, cukier do smaku
  • tłuszcz do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Marchewkę umyć, obrać przekroić wzdłuż na połówki. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny i łyżeczki cukru. Ugotowaną marchewkę odsączyć. Posiekane orzechy, migdały i wiórki kokosowe wymieszać z tartą bułką. W miseczce roztrzepać jajka ze szczyptą soli. Marchewkę obtaczać w mące w jajkach i tartej bułce z bakaliami. Smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Dobrze smakuje jako dodatek do smażonej ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *