Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakalie

Kurczak z rodzynkami i żurawiną

Składniki: 1,2 kg pałek kurczaka 7 łyżek przyprawy maggi 4 łyżki cukru 25 dag masła główka czosnku 10 dag rodzynek 10 dag suszonych żurawin sól pieprz Sposób wykonania; Posiekany czosnek wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, dodać magi, sól oraz pieprz. Cukier skarmelizować i dodać go do przypraw. Wrzucić rodzynki oraz żurawiny a na koniec…

Babka z rodzynkami w polewie

Składniki: 5 jajek 1 szkl. cukru ½ kostki masła ½ szkl. oleju garść rodzynek 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia zapach cytrynowy polewa czekoladowa Sposób wykonania: Jajka utrzeć razem z cukrem po czym dodać rozpuszczone i ostygnięte masło. Nie przerywając miksowania dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec rodzynki…

Świąteczny keks Iwony

Składniki:

 

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 15 dkg margaryny
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg rodzynek
  • ½ szklanki  posiekanych orzechów włoskich
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 szt pokrojonych w paseczki fig
  • 10 suszonych pokrojonych w paski moreli
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej do posypania bakalii
  • ½ szklanki kandyzowanych owoców wiśni
  • 10 szt pokrojonych w paseczki daktyli

 

 

Zupa migdałowa z ryżem

Składniki: 10 dkg ryżu 25-30 dkg migdałów 1 litr tłustego mleka 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 łyżek rodzynek sól 2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować na sypko dodając łyżkę masła. Migdały sparzyć , obrać ze skórki zmielić w maszynce. Podlać troszkę wodą aby nie powstał olej. Zagotować mleko…