Skład:
- 1 kaczka
- 100 g wątróbki z drobiu
- 1 porcja włoszczyzny
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sok z 1 cytryny
- 60 g mąki
- 30 g masła
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczoną tuszkę opłukać, osuszyć, nasolić, odłożyć na 1 godzinę, a następnie ugotować z oczyszczoną włoszczyzną cebulą oraz przyprawami i 700 ml wrzątku. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z wywaru, oddzielić kości, a mięso pokroić na kawałki. Wywar przecedzić i ostudzić. Przesmażyć łyżkę masła z łyżką mąki, rozprowadzić ją 500 ml wywaru, doprawić solą i sokiem z cytryny, gotować 20 minut, dodać mięso i raz zagotować. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć 30 g masła, dodać żółtka, oczyszczoną z błon i posiekaną wątróbkę, sól i pieprz. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą z wątróbki i 60 g mąki. Metalową łyżką kłaść małe kuleczki na osolony wrzątek. Zamieszać, gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Osączyć i dodać do mięsa z sosem. Podawać z kaszą krakowską.