Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Porkolt z wieprzowiny

Składniki:


  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 2 papryki
  • 1 łyżka ostrej sproszkowanej papryki
  • sól, pieprz
  • olej


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą  kostkę i ułożyć w rondlu warstwami na przemian z cebulą i słodką papryką. Polać olejem i dusić mięso i jarzyny 1,5 godziny, aż cały płyn wyparuje. Dodać czerwone wino, przecier pomidorowy, posiekany czosnek, pieprz, sól i paprykę. Dusić do miękkości. Podawać z kopytkami lub ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *