Składniki:
- 50 dkg filetów z drobiu
- 2 żółte papryki
- 8 pomidorków koktajlowych
- ocet winny
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić w grubą kostkę. Tak przygotowane mięso przyprawić solą i pieprzem, skropić octem winnym, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Paprykę oczyścić, pokroić w prostokąty. Na namoczone uprzednio w wodzie drewniane szpadki nabijać naprzemiennie kawałki mięsa, paprykę, całe lub podzielone na połówki pomidorki. Całość skropić oliwą. Najsmaczniejsze szaszłyki są pieczone tradycyjnie na węglu drzewnym, ale gdy pogoda nie dopisze można je także piec na rozgrzanym rożnie elektrycznym albo grillu w piekarniku, zawsze przy uchylonych drzwiach.