Składniki:
-
- 1 kg baraniny bez kości
- 2 szklanki kefiru
- oliwa
- sól, pieprz
- 1 kg ziemniaków
- folia aluminiowa
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w grubą kostkę, przyprawić solą i pieprzem, zalać kefirem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem na kilka godzin. Na namoczone uprzednio w wodzie drewniane szpadki nabijać naprzemiennie kawałki mięsa, skrapiamy oliwą. Ziemniaki myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, nacinamy na górze, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zawijamy każdy oddzielnie w folię aluminiową. Najsmaczniejsze szaszłyki są pieczone tradycyjnie na węglu drzewnym, ale gdy pogoda nie dopisze można je także piec na rozgrzanym rożnie elektrycznym albo grillu w piekarniku, zawsze przy uchylonych drzwiach. Pieczemy około godziny.