Składniki:
- 3 polędwiczki wieprzowe
- 4 łyżki masła
- 100 g pokruszonych orzechów nerkowca
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 0, 5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- ulubione zioła
- 100 ml oliwy
- 100 g usznych owoców
- 100 ml ciemnego piwa
Sposób wykonania:
- Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem, ziołami oraz tymiankiem po czym obsmażyć na rozgrzanym maśle.
W miedzy czasie na suchej patelni uprażyć orzechy, wówczas połączyć z suszonymi owocami i oliwą.
Powstałą mieszanką posmarować polędwiczki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym iw wstaiwc o piernika rozgrzanego do 250 stopni na około 20 minut.
Po upieczeniu mięso wyjąć a do sosu z pieczenia wlać piwo i doprowadzić do wrzenia.
Wrzucić 2 łyżki masła i trzymać jeszcze na ogniu około2 minuty.
Powstałym sosem polać polędwiczki przed podaniem.