Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica wołowa z fasolką

Składniki:

  • 450 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju z orzechów ziemnych

Sos:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 225 g fasolki szparagowej
  • 25 g orzechów nerkowca
  • 25 g kiełków bambusa
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego
  • 125 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżeczki wody
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Polędwicę pokroić w kostkę po czym dodać do niej mąkę kukurydzianą wymieszaną z sosem sojowym i olejem z orzechów ziemnych.
Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki pod przykryciem na 30 minut.
W między czasie do woka wrzucić posiekany czosnek, cebulkę, kiełki bambusa, pokrojoną fasolkę oraz posiekane orzechy.
Całość wymieszać i smażyć 3 minuty.
Po tym czasie dodać mięso odsączone z marynaty i smażyć kolejne 4 minuty.
Następnie dodać sos sojowy, chińskie wino ryżowe, bulion oraz mąkę wymieszaną z wodą na gładką masę.
Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia i gotować aż sos zgęstnieje.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *