Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tofu z warzywami w sosie słodki kwaśnym

Składniki:

  • 2 selery naciowe
  • 1 marchewka
  • 1 zielona papryka
  • 75 g grochu cukrowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kolby kukurydzy
  • 125 g kiełków fasoli
  • 450 g tofu

Sos;

  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 225 ml wywaru z warzyw
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek, seler i marchew pokrojoną w cienkie plasterki, paprykę pokrojoną w paseczki, kukurydze oraz groch pokrojony na ukośne kawałki.
Całość wymieszać i smażyć 4 minuty.
Po tym czasie dodać kiełki fasoli oraz tofu pokrojone w kostkę.
Smaży kolejne 2 minuty.
W między czasie ocet winny wymieszać z cukrem, wywarem z warzyw, koncentratem pomidorowym i mąką kukurydzianą.
Przelać sos do woka, doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia sosu.
Przed podaniem polać jagnięcinę sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *