Składniki:
- 2 selery naciowe
- 1 marchewka
- 1 zielona papryka
- 75 g grochu cukrowego
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 kolby kukurydzy
- 125 g kiełków fasoli
- 450 g tofu
Sos;
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 225 ml wywaru z warzyw
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek, seler i marchew pokrojoną w cienkie plasterki, paprykę pokrojoną w paseczki, kukurydze oraz groch pokrojony na ukośne kawałki.
Całość wymieszać i smażyć 4 minuty.
Po tym czasie dodać kiełki fasoli oraz tofu pokrojone w kostkę.
Smaży kolejne 2 minuty.
W między czasie ocet winny wymieszać z cukrem, wywarem z warzyw, koncentratem pomidorowym i mąką kukurydzianą.
Przelać sos do woka, doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia sosu.
Przed podaniem polać jagnięcinę sosem.