Składniki:
- 450 g sera tofu
- 150 ml oleju roślinnego
- 1 por
- 4 małe kolby kukurydzy
- 60 g grochu cukrowego
- 1 czerwona papryka
- 60 g kiełków bambusa
Sos:
- 1 łyżka chińskiego wina bryzowego
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- Szczypta soli
- 50 ml wywaru z warzyw
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki wody
Sposób wykonania;
Tofu wypłukać pod bieżącą wodą po czym pokroić go w kostkę i wrzucić do woka z rozgrzanym olejem.
Smażyć do momentu, aż nabierze złotego koloru, wówczas tofu odstawić na bok a z woka zlać większość tłuszczu.
Wrzucić do niego pokrojonego w plasterki pora, kolby kukurydzy, kiełki bambusa, pokrojoną paprykę oraz gruch cukrowy.
Dokładnie wymieszać i smażyć 3 minuty.
Po tym czasie dodać wino ryżowe, sos sojowy i ostrygowy oraz cukier, sól i wywar warzywny.
Doprowadzić całość do wrzenia po czym dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Ponownie zagotować i trzymać na ogniu do zgęstnienia sosu.
Na koniec wrzucić ponownie tofu i podgrzewać minutę.