Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażony ser tofu z warzywami

Składniki:

  • 450 g sera tofu
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 1 por
  • 4 małe kolby kukurydzy
  • 60 g grochu cukrowego
  • 1 czerwona papryka
  • 60 g kiełków bambusa

Sos:

  • 1 łyżka chińskiego wina bryzowego
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 50 ml wywaru z warzyw
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wody

Sposób wykonania;
Tofu wypłukać pod bieżącą wodą po czym pokroić go w kostkę i wrzucić do woka z rozgrzanym olejem.
Smażyć do momentu, aż nabierze złotego koloru, wówczas tofu odstawić na bok a z woka zlać większość tłuszczu.
Wrzucić do niego pokrojonego w plasterki pora, kolby kukurydzy, kiełki bambusa, pokrojoną paprykę oraz gruch cukrowy.
Dokładnie wymieszać i smażyć  3 minuty.
Po tym czasie dodać wino ryżowe, sos sojowy i ostrygowy oraz cukier, sól i wywar warzywny.
Doprowadzić całość do wrzenia po czym dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Ponownie zagotować i trzymać na ogniu do zgęstnienia sosu.
Na koniec wrzucić ponownie tofu i podgrzewać minutę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *