Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zielone warzywa ze śmietaną

Składniki:

  • 450 g kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
  • 2 pory
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 ml wywaru z warzyw
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka wody
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

Sposób wykonania:
Kapustę pekińską poszatkować po czym sparzyć ją wrzątkiem i przelać zimną wodą.
Następnie wrzucić ją do woka z rozgrzanym olejem.
Dodać jeszcze pory pokrojone  w plasterki i posiekany czosnek, smażyć  3 minuty.
Po tym czasie dodać wywar i sos sojowy.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
Warzywa wyjąć z woka a wywar nadal gotować, aż wyparuje połowa płynu.
Wówczas dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Wymieszać i doprowadzić do wrzenia i cały cza mieszając gotować do zgęstnienia.
Dodać  ponownie warzywa, śmietankę oraz posiekaną kolendrę i gotować ostatnią minutę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *