Składniki:
- 450 g kapusty pekińskiej
- 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- 2 pory
- 4 ząbki czosnku
- 300 ml wywaru z warzyw
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka wody
- 2 łyżki śmietanki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
Sposób wykonania:
Kapustę pekińską poszatkować po czym sparzyć ją wrzątkiem i przelać zimną wodą.
Następnie wrzucić ją do woka z rozgrzanym olejem.
Dodać jeszcze pory pokrojone w plasterki i posiekany czosnek, smażyć 3 minuty.
Po tym czasie dodać wywar i sos sojowy.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
Warzywa wyjąć z woka a wywar nadal gotować, aż wyparuje połowa płynu.
Wówczas dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Wymieszać i doprowadzić do wrzenia i cały cza mieszając gotować do zgęstnienia.
Dodać ponownie warzywa, śmietankę oraz posiekaną kolendrę i gotować ostatnią minutę.