Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Podsmażane warzywa z sezamem

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziaren sezamowych
  • 2 selery naciowe
  • 2 kolby kukurydzy
  • 60 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielone chili
  • 60 g kapusty pekińskiej
  • ½ łyżeczki chińskiej przyprawy curry
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki wody

Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek i ziarno sezamowe, smażyć 30 sekund.
Dodać seler pokrojony w talarki, pieczarki pokrojone plasterki, kukurydze na mniejsze kawałki, pora i cukinie pokrojone w talarki i paprykę na paseczki.
Wrzucić jeszcze posiekane chili i poszatkowaną kapustę pekińską.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć  5 minut.
Po tym czasie dodać curry wymieszane z sosem sojowym, winem ryżowym, mąką kukurydzianą oraz wodą.
Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia sosu.
Przed podaniem posypać sezamem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *