Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziaren sezamowych
- 2 selery naciowe
- 2 kolby kukurydzy
- 60 g pieczarek
- 1 por
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 zielone chili
- 60 g kapusty pekińskiej
- ½ łyżeczki chińskiej przyprawy curry
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 4 łyżki wody
Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek i ziarno sezamowe, smażyć 30 sekund.
Dodać seler pokrojony w talarki, pieczarki pokrojone plasterki, kukurydze na mniejsze kawałki, pora i cukinie pokrojone w talarki i paprykę na paseczki.
Wrzucić jeszcze posiekane chili i poszatkowaną kapustę pekińską.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć 5 minut.
Po tym czasie dodać curry wymieszane z sosem sojowym, winem ryżowym, mąką kukurydzianą oraz wodą.
Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia sosu.
Przed podaniem posypać sezamem.