W ostatniej „mani” pieczenia różnych chlebów postanowiłem wykorzystać interesującą metodę pieczenia – wynik smaczny chlebek o chrupiącej skórce.
Tak naprawdę niewiele pracy a wynik powalający a jaka satysfakcja!
Chleb opiera się o metodę pieczenia w garnku żeliwnym (lub naczyniu żaroodpornym) jednak o całkiem inne metodę przygotowania ciasta.
Naczynie ma za zadanie zapewnienie odpowiedniej wilgotności podczas pieczenia chleba, wymaga jednak dość wysokich temperatur.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 380 ml lekko ciepłej wody
- 25 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
Drożdże mieszamy z wodą, w tym czasie w misce (przydatny jest także robot do wyrabiania ciasta) mieszamy pozostałe suche składniki, mieszamy z wodą z drożdżami i wyrabiamy około 10 minut (w robocie na najniższych obrotach również około 10 min).
Przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny aby ciasto wyrosło.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy formujemy bochenek w kształcie zależnym od garnka czy naczynia które mamy, układamy je „szwem” do dołu i postawiamy ponownie do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni – wraz z nim umieszczamy garnek żeliwny tak aby był nagrzany.
Kiedy ciasto podrośnie oraz piekarnik jest nagrany wyciągamy naczynie
UWAGA WSZYSTKO JEST BARDZO GORĄCE PROSIMY O ZACHOWANIE SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI.
Umieszczamy chleb w naczyniu tym razem szwem do góry – przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 40 minut. W tym czasie jeśli jest to możliwe wyłączamy dolną grzałkę piekarnika aby chleb nie przypiekł się za bardzo od dołu.
Po 40 minutach ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 10 minut – lub krócej jeśli chleb wygląda na dobrze przypieczony.
Wyciągamy z piekarnika –wyciągamy chleb z garnka i zostawiamy na jakiś czas aby ostygł.
Chleb jest pyszny, jednak jest to szybsza metoda przygotowania ciasta – następnym razem już z innym ciastem…