Składniki:
- 8 liści kapusty pekińskiej
- 2 kolby kukurydzy
- 1 marchewka
- 1 seler naciowy
- 4 cebule dymki
- 4 sztuki ponikło słodkiego
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 25 g kiełków bambusa z puszki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
Sposób wykonania:
Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i odstawić na bok.
Następnie kukurydze pokroić w plasterki, marchewkę, seler, dymki, ponikało, czosnek, imbir oraz odsączone kiełki z bambusa drobno posiekać.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Dodać jeszcze olej sezamowy i sos sojowy, wymieszać.
Powstały farsz rozłożyć na liściach kapusty.
Liście zrolować i złożyć aby powstały tzw. paczuszki.
Można je spiąć wykałaczką by się nie rozpadły.
Gotować gołąbki około 15-20 minut na parze.