Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jarskie gołąbki

 

Składniki:

 

  • 8 liści kapusty pekińskiej
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 marchewka
  • 1 seler naciowy
  • 4 cebule dymki
  • 4 sztuki ponikło słodkiego
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 25 g kiełków bambusa z puszki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

Sposób wykonania:
Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i odstawić na bok.
Następnie kukurydze pokroić w plasterki, marchewkę, seler, dymki, ponikało, czosnek, imbir oraz odsączone kiełki z bambusa drobno posiekać.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Dodać jeszcze olej sezamowy i sos sojowy, wymieszać.
Powstały farsz rozłożyć na liściach kapusty.
Liście zrolować i złożyć aby powstały tzw. paczuszki.
Można je spiąć wykałaczką by się nie rozpadły.
Gotować gołąbki około 15-20 minut na parze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *