Składniki:
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 6 cebulek dymek
- 3 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwone chili
- 2 łyżki posiekanego ponikało
- 1 cukinia
- 125 g boczniaków
- 3 łyżki sosu z czarnej fasoli
- 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka ciemnego brązowego cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek oraz dymkę i dodać 30 sekund.
Po tym czasie dodać paprykę pokrojoną w kostkę, posiekane chili i cukinię oraz ponikało pokrojone w plasterki.
Smażyć kolejne 2 minuty i dodać grzyby, sos z czarnej fasoli, sos sojowy, wino ryżowe, wodę oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć ostanie 4 minuty.
Przed podaniem skropić olejem sezamowym.