Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszone warzywa z kawałkami boczniaków

Składniki:

  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 6 cebulek dymek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwone chili
  • 2 łyżki posiekanego ponikało
  • 1 cukinia
  • 125 g boczniaków
  • 3 łyżki sosu z czarnej fasoli
  • 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ciemnego brązowego cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek oraz dymkę i dodać 30 sekund.
Po tym czasie dodać paprykę pokrojoną w kostkę, posiekane chili i cukinię oraz ponikało pokrojone w plasterki.
Smażyć kolejne 2 minuty i dodać grzyby, sos z czarnej fasoli, sos sojowy, wino ryżowe, wodę oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć ostanie 4 minuty.
Przed podaniem skropić olejem sezamowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *