Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z warzyw po chińsku

Składniki:

  • 4 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 4 kolby młodej kukurydzy
  • 125 g kalafiora
  • 1 por
  • 125 g ponikało
  • 225 g sera tofu
  • 300 ml wywaru z warzyw
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić marchewkę, pora i cukinię pokrojone w plasterki, kukurydzę przekrojoną na połówki oraz kalafiora podzielonego na różyczki.
Smażyć około 3 minut.
Po tym czasie dodać przekrojone na połówki ponikało, tofu pokrojone w kostkę, wywar, sos sojowy, sól, cukier oraz sherry.
Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 20minut.
Po tym czasie dodać mąkę wymieszaną z wodą na gładką masę.
Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia sosu.
Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *