Składniki:
- 4 łyżeczki oleju roślinnego
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 4 kolby młodej kukurydzy
- 125 g kalafiora
- 1 por
- 125 g ponikało
- 225 g sera tofu
- 300 ml wywaru z warzyw
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka posiekanej kolendry
Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić marchewkę, pora i cukinię pokrojone w plasterki, kukurydzę przekrojoną na połówki oraz kalafiora podzielonego na różyczki.
Smażyć około 3 minut.
Po tym czasie dodać przekrojone na połówki ponikało, tofu pokrojone w kostkę, wywar, sos sojowy, sól, cukier oraz sherry.
Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 20minut.
Po tym czasie dodać mąkę wymieszaną z wodą na gładką masę.
Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia sosu.
Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.