Składniki:
- 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- 225 g kiełków bambusa z puszki
- 2,5 cm laski imbiru
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 por
- 125 ml wywaru z warzyw
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki jasnego brązowego cukru
- 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić odsączone kiełki bambusa, posiekany imbir, papryki pokrojone na paseczki oraz pora pokrojonego w plasterki.
Całość wymieszać i smażyć 3minuty.
Po tym czasie dodać sos sojowy, wywar, cukier oraz wino ryżowe.
Ponownie wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym gotować około 5 minut.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Jeszcze raz zagotować i gotować do zgęstnienia sosu.
Na koniec skropić jeszcze potrawę olejem sezamowym i gotować ostatnią minutę.