Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiełki bambusa, imbir i papryka

Składniki:

  • 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
  • 225 g kiełków bambusa z puszki
  • 2,5 cm laski imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 por
  • 125 ml wywaru z warzyw
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić odsączone kiełki bambusa, posiekany imbir, papryki pokrojone na paseczki oraz pora pokrojonego w plasterki.
Całość wymieszać i smażyć 3minuty.
Po tym czasie dodać sos sojowy, wywar, cukier oraz wino ryżowe.
Ponownie wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym gotować około 5 minut.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Jeszcze raz zagotować i gotować do zgęstnienia sosu.
Na koniec skropić jeszcze potrawę olejem sezamowym i gotować ostatnią minutę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *