Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Frytki po chińsku

Składniki:

  • 650 g ziemniaków
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 1 czerwona chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka soli morskiej
  • szczypta przypraw chili

Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, z te zaś na cienkie paseczki.
Następnie wrzuci ziemniaki do wrzącej wody, odczekać 2 minuty.
Odcedzić i przelać zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek, chili i cebulę.
Smażyć 30 sekund po czym odłożyć na bok a do woka wrzucić ziemniaki.
Smażyć 4 minuty po czym doda ocet, sos sojowy oraz sol.
Smażyć jeszcze minutę po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem posypać solą morską i przyprawą chili.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *