Składniki:
- 650 g ziemniaków
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 1 czerwona chili
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka soli morskiej
- szczypta przypraw chili
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, z te zaś na cienkie paseczki.
Następnie wrzuci ziemniaki do wrzącej wody, odczekać 2 minuty.
Odcedzić i przelać zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek, chili i cebulę.
Smażyć 30 sekund po czym odłożyć na bok a do woka wrzucić ziemniaki.
Smażyć 4 minuty po czym doda ocet, sos sojowy oraz sol.
Smażyć jeszcze minutę po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem posypać solą morską i przyprawą chili.