Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażony ryż z warzywami

Składniki:

  • 125 g ryżu
  • 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 60 g fasolki szparagowej
  • 1 zielona papryka
  • 4 kolby młodej kukurydzy
  • 25 g kiełków bambusa
  • 3 pomidory
  • 60 g ugotowanego groszku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sposób wykonania:
Ryż zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut po czym go odcedzić i przelać zimną wodą.
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek oraz przyprawę 5 smaków i smażyć 30 sekund.
Po tum czasie dodać fasolkę szparagową, posiekaną paprykę i kukurydze pokrojona w paseczki.
Całość wymieszać i smażyć 2 minuty.
Następnie dodać posiekane kiełki bambusa, ryż, groszek, obrane i posiekane pomidory.
Ponownie wymieszać i smażyć ostatnią minutę.
Przed podaniem skropić olejem sezamowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *