Składniki:
- 125 g ryżu
- 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
- 60 g fasolki szparagowej
- 1 zielona papryka
- 4 kolby młodej kukurydzy
- 25 g kiełków bambusa
- 3 pomidory
- 60 g ugotowanego groszku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sposób wykonania:
Ryż zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut po czym go odcedzić i przelać zimną wodą.
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek oraz przyprawę 5 smaków i smażyć 30 sekund.
Po tum czasie dodać fasolkę szparagową, posiekaną paprykę i kukurydze pokrojona w paseczki.
Całość wymieszać i smażyć 2 minuty.
Następnie dodać posiekane kiełki bambusa, ryż, groszek, obrane i posiekane pomidory.
Ponownie wymieszać i smażyć ostatnią minutę.
Przed podaniem skropić olejem sezamowym.