Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z kurczaka i ryżu

Składniki:

  • 150 g ryżu
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 900 g filetów z piersi z kurczaka
  • 850 ml bulionu z kurczaka
  • 2 pieczarki
  • 60 g ponikła słodkiego
  • 75 g brokułów
  • 1 żółta papryka
  • 4 łyżeczki startego imbiru
  • szczypiorek

Sposób wykonania:
Ryż zalać wrzątkiem i gotować 15 minut po czym go odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie sos sojowy wymieszać z olejem sezamowym, cukrem, solą oraz sherry.
Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, wymieszać i odstawić na 30 minut.
W między czasie doprowadzić do wrzenia bulion, wówczas wrzucić do niego kurczaka razem z marynatą, brokuły podzielone na różyczki, pieczarki pokrojone na plasterki, paprykę pokrojoną w paseczki, ponikło przekrojone na połówki i posiekany imbir.
Całość dokładnie wymieszać, wrzucić jeszcze ryż i gotować  na małym ogniu około 30 minut.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *