Składniki:
- 150 g ryżu
- 1 łyżka wytrawnego sherry
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 900 g filetów z piersi z kurczaka
- 850 ml bulionu z kurczaka
- 2 pieczarki
- 60 g ponikła słodkiego
- 75 g brokułów
- 1 żółta papryka
- 4 łyżeczki startego imbiru
- szczypiorek
Sposób wykonania:
Ryż zalać wrzątkiem i gotować 15 minut po czym go odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie sos sojowy wymieszać z olejem sezamowym, cukrem, solą oraz sherry.
Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, wymieszać i odstawić na 30 minut.
W między czasie doprowadzić do wrzenia bulion, wówczas wrzucić do niego kurczaka razem z marynatą, brokuły podzielone na różyczki, pieczarki pokrojone na plasterki, paprykę pokrojoną w paseczki, ponikło przekrojone na połówki i posiekany imbir.
Całość dokładnie wymieszać, wrzucić jeszcze ryż i gotować na małym ogniu około 30 minut.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.