Składniki:
- 350 g makaronu jajecznego
- 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki mielonego anyżu
- 1 marchewka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 125 g brokułów
- 65 g kiełków bambusa
- 1 seler naciowy
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 150 ml wywaru z warzyw
- olej
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki wody
Sposób wykonania:
Makaron wrzucić na wrzącą wodą, gotować 2 minuty po czym go odcedzić i przelać zimną wodą.
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek oraz anyż i smażyć 30 sekund.
Po tym czasie dodać marchewkę, paprykę pokrojone w paseczki, cebulę pokrojoną na ćwiartki, brokuły podzielone na różyczki, kiełki bambusa oraz seler pokojony w plastry.
Całość wymieszać i smażyć 2 minuty.
Następnie dodać bulion oraz sos sojowy i gotować kolejne 5 minut.
Na koniec dodać jeszcze mąkę wymieszaną z wodą i gotować ostanie kilka minut do zgęstnienia sosu.
Natomiast makaron uformować w gniazda i smażyć na rozgrzanym oleju.
Gniazda przełożyć na talerz a na nich ułożyć warzywa.