Składniki:
- 175 g makaronu z fasoli mung
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 24 krewetki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki octu winnego
- szczypta brązowego cukru
- 150 ml bulionu z ryby
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki wody
- plasterki pomarańczy
Sposób wykonania:
Makaron wrzucić na wrzątek, gotować minutę po czym go odcedzić i przelać zimną wodą.
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek oraz imbir, smażyć 30 sekund.
Po tym czasie dodać krewetki i smażyć kolejne 2 minuty.
Następnie krewetki wyjąć a do woka wrzucić paprykę pokrojoną w paseczki oraz posiekaną cebulę.
Mieszając, smażyć 2 minuty po czym dodać sok pomarańczowy, sos sojowy, ocet, bulion oraz cukier.
Wymieszać i ponownie włożyć krewetki,
Smażyć około 8minut i dodać mąkę kukurydzianą wymieszana z wodą na gładką pastę.
Doprowadzić do wrzenia, wrzucić makaron i całość podgrzewać około 1 minuty.