Składniki:
- 225 g polędwicy wołowej
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczka chińskiego wina
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki sosu hoisin
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki maki kukurydzianej
Sos;
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 8 łyżek wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cm laski imbiru
- 8 młodych kolb kukurydzy
- ½ zielonej papryki
- 25 g kiełków bambusa
Sposób wykonania:
Do miseczki wlać sos sojowy, olej sezamowy, ryżowy wino, sos hoisin.
Dodać jeszcze cukier, posiekany czosnek oraz mąkę kukurydzianą.
Całość dokładnie wymieszać i powstałą marynatą zalać mięso pokrojone w kostkę.
Odstawić na 1 godzinę.
W między czasie do miseczki wlać sos sojowy, cukier, mąkę kukurydziana, wodę, sos ostrygowy, wymieszać.
Natomiast mięso razem z marynatą wrzucić do woka z rozgrzanym olejem, smażyć 3 minuty po czym dodać posiekany czosnek, imbir, kukurydzę, kiełki bambusa oraz pokrojoną w paseczki paprykę.
Całość dokładnie wymieszać i wlać sos ostrygowy.
Doprowadzić do wrzenia i gotować ostanie 3 minuty.