Składniki:
- 1,5 kg polędwicy wołowej
- 100 g słoniny
- 1-2 łyżki masła
- ocet
- sól
Sos:
- 1 szkl. czerwonego półwytrawnego wina
- 1-2 łyżeczki cukru
- ½ łyżki maki
- sól
- ocet
Sposób wykonania:
- Cukier skaremelizować po czym rozprowadzić go 2 łyżkami wody, wówczas doprowadzić całość do zagotowania.
Następnie dodać mąką, dokładnie wymieszać i dodać jeszcze na koniec szklankę wina, bulion i ocet.
Natomiast polędwice oprószyć solą i naszpikować słupkami słoniny po czym wstawić ją do piekarnika i upiec na półmiękko.
W trakcie polewając roztopionym masłem i octem.
Gdy wołowina będzie prawie miękka pokroić ją w plastry i włożyć do wcześniej przygotowanego sosu i dusić do miękkości.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Kinga Woźniak