Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica wołowa duszona w winie

Składniki:

  • 1,5 kg polędwicy wołowej
  • 100 g słoniny
  • 1-2 łyżki masła
  • ocet
  • sól

    Sos:

  • 1 szkl. czerwonego półwytrawnego wina
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżki maki
  • sól
  • ocet

Sposób wykonania:

  1. Cukier skaremelizować po czym rozprowadzić go 2 łyżkami wody, wówczas doprowadzić całość do zagotowania.
    Następnie dodać mąką, dokładnie wymieszać i dodać jeszcze na koniec szklankę wina, bulion i ocet.
    Natomiast polędwice oprószyć solą i naszpikować słupkami słoniny po czym wstawić ją do piekarnika i upiec na półmiękko.
    W trakcie polewając roztopionym masłem i octem.
    Gdy wołowina będzie prawie miękka pokroić ją w plastry i włożyć do wcześniej przygotowanego sosu i dusić do miękkości.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Kinga Woźniak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *