Składniki:
- 700 g wołowiny
- 2-3 cebule
- 2-3 łyżki tłuszczu
- 1 szkl. wody
- 2/3 szkl. mocno zaparzonej kawy
- łyżka mąki
- ½ szkl. śmietany
- 2-3 pomidory
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Wołowinę pokroić w plastry, które lekko zbić tłuczkiem i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas oprószyć je solą oraz pieprzem i wrzucić do niej posiekaną cebulę.
Całość podsmażyć po czym podlać wodą i dodać kawę.
Trzymać na ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
W między czasie sparzone pomidory obrać i pokroić w plasterki i dodać do mięsa.
Na koniec podprawić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.
Przed podaniem wymieszać jeszcze ze śmietaną.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Kinga Woźniak