Składniki:
- 50 dkg podrobów drobiowych (żołądki, serca, wątróbka)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 jajka
- ½ szklanka śmietany
- 1/3 szklanki tartego żółtego sera
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Podroby oczyścić, dokładnie umyć, osuszyć. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać czosnek i po 2 minutach dodać podroby, dusić mieszając 30 minut. Do rondla dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, podlać wodą, dusić mieszając aż zmiękną. Jajka dokładnie skłócić, dodać ser i śmietanę, wymieszać. Formę do zapiekania nasmarować masłem, wysypać bułą tarta, przełożyć podroby z rondla. Całość zalać jajkami z dodatkami, zapiec w gorącym piekarniku. Podawać z białym pieczywem.