Składniki:
- 1 kg podrobów (żołądki, serca, wątróbka)
- ½ szklanki śliwek suszonych bez pestek
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- ½ szklanki czerwonego wina
- czosnek (jeśli ktoś lubi)
- liść laurowy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Podroby oczyścić, dokładnie umyć, osuszyć. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać czosnek i po 2 minutach dodać podroby i śliwki. Chwilę razem poddusić, a gdy zaczną się rumienić podlać winem, dusić razem przez 30 minut dodając w międzyczasie liść laurowy i przyprawy. Do rondla dodać koncentrat pomidorowy, podlać wodą i dusić jeszcze 15 minut. Zagęścić sos mąką, podawać na gorąco posypane posiekaną, zieloną pietruszką.