Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki Vegety
- 2 łyżki maggi
- 4 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pieprz
- tłuszcz
Sposób wykonania:
- Oliwę wymieszać z maggi, papryką, pieprzem oraz Vegetą.
Powstałą marynatą zalać kurczaka i cebulę pokrojone w kostkę.
Odstawić na całą noc.
Następnego dnia białka ubić na sztywną piane po czym nie przerywając mieszania dodawać żółtka a na koniec 2 łyżki maki ziemniaczanej.
Powstałą masę przełożyć do kurczaka.
Całość dokładnie wymieszać i masę kłaść na patenie z rozgrzanym tłuszczem, formując kotlety.
Usmażyć na złoto z obu stron.