Składniki:
- jogurt 150 ml
- kwaśna śmietana 100 ml
- cukier waniliowy 1 torebka
- miód 2 łyżki
- jaja 4 sztuki
- mleko 180 ml
- mąka pszenna 100 g
- sól
- masło 2 łyżki
- rodzynki 2 łyżki
- cukier puder 1 łyżka
- wiśnie w syropie 30 dag
Sposób przyrządzenia:
Z jogurtu, śmietany, cukru waniliowego i miodu należy przygotować krem,
wymieszać ją na jednolita masę. Białka jaj należy oddzielić od żółtek,
za pomocą miksera należy utrzeć żółtka z mlekiem, mąką i szczyptą soli.
Białka należy ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Na patelni należy
rozgrzać masło. Wlać na nią ciasto i usmażyć i jednej strony, następnie
odwrócić, posypać rodzynkami i usmażyć drugą stronę. Tak usmażony placek
należy podzielić na kawałki i dalej krótko smażyć. Podawać posypane
cukrem pudrem, polane kremem i udekorowane wisienkami.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos