Składniki:
- mąka 175 g
- cukier 3 łyżki
- jajka 6 sztuk
- mleko 200 ml
- kwaśna śmietana 100 g
- sól 1 szczypta
- jagody 1 szklanka
- maliny 1 szklanka
- masło 50 g
- cukier puder
Sposób przyrządzenia:
Mąkę należy dokładnie wymieszać z cukrem, następnie mikserem na niskich
obrotach należy połączyć ze sobą mleko, śmietanę, żółtka, na koniec
dodawać mąkę z cukrem. Białko należy ubić n sztywną pianę z odrobiną
soli i dodać ostrożnie do ciasta. Owoce należy umyć i odsączyć. Na
patelni należy roztopić część masła, wlać łyżką wazową ciasto i
rozprowadzić na placku trochę owoców. Piec do momentu nabrania przez
spód złotego koloru. Następnie na chwilę odwrócić, aby górna warstwa
zastygła. Po usmażeniu należy posypać cukrem pudrem.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos