Składniki:
- jajka 5 sztuk
- cukier 5 łyżeczek
- masło 5 łyżeczek
- sól 1 szczypta
- skórka z cytryny 1 łyżka
- mąka 250 g
- mleko 375 ml
- rodzynki 100 g
- tłuszcz do smażenia
- puszka moreli 1 sztuka
Sposób przyrządzenia:
Żółtka należy oddzielić od białek, żółtka utrzeć z cukrem na masę. Na
małym ogniu należy stopić masło i dodawać go powoli razem z solą, skórką
z cytryny, mąką i mlekiem do żółtek. Rodzynki także dodać do ciasta.
Białko należy ubić na sztywną pianę. I powoli dodać do ciasta. Na
patelni należy rozgrzać tłuszcz, wlać na niego ciasto tak, aby powstał
placek o grubości 1 cm. Placek należy usmażyć z obu stron. Po usmażeniu
rozdrobnić na kawałki widelcem, podawać posypany cukrem pudrem wraz z
morelami z puszki.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos