Ciasto na pizzę
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce.
Sos do pizzy
Składniki:
- 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przegotowanej wody
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół
Sposób przyrządzenia:
Koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli odpowiednią ilość obranych ze skórki, drobno pokrojonych i zmiksowanych świeżych pomidorów wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 15 minut aby sos „dojrzał”.Wierzch pizzy
Składniki:
- 10 dkg pokrojonej w kostkę łopatki wieprzowej
- 10 dkg pokrojonej w kostkę pieczeni wołowej
- 1 wędzone udko z kurczaka wytrybowane, pokrojone w kostkę
- 1 oczyszczona, pokrojona w paski czerwona papryka
- 1 oczyszczona i pokrojona w paski zielona papryka
- szczypta suszonego oregano
- 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
- 20 dkg tartego żółtego sera
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę, smażyć 2 – 3 minut mieszając, dodać wieprzowinę i wołowinę, smażyć aż odparuje wytwarzający się sos, pikantnie przyprawić, wymieszać. Na posmarowanym sosem spodzie pizzy ułożyć schłodzoną zawartość patelni, posypać ziołami i tartym serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.
- 10 dkg pokrojonej w kostkę łopatki wieprzowej