Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z cebulą i szynką

Ciasto na pizzę

Składniki:

  • 40 dag mąki

 

  • 3 dag  żywych drożdży lub suszonych wg przepisu producenta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy 
  • ok. 1,5 szklanki letniej wody

 

 

Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce.

Sos do pizzy
Składniki:

  • 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół
     

     

    Sposób przyrządzenia:
    Koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli odpowiednią ilość obranych ze skórki, drobno pokrojonych i zmiksowanych świeżych pomidorów wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 15 minut aby sos „dojrzał”.

    Wierzch pizzy

    Składniki:

    • 10 dkg pokrojonej w paski lub plastry szynki
    • 4 cebule
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
    • 2 łyżki orzechów piniowych lub innych
    • 2/3 szklanki śmietany kremowej
    • 1 łyżka masła
    • sól, pieprz

       

      Sposób przyrządzenia:
      Na patelni rozgrzać masło, dodać obraną, pokrojoną cebulę, chwilę smażyć mieszając, podlać kilkoma łyżkami wody, dusić aż cebula zmięknie, przyprawić, schłodzić. Tak przygotowaną cebulę wymieszać z pozostałymi składnikami.  Na posmarowanym sosem spodzie pizzy przygotowany farsz.  Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

       

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *