Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantny kapuśniak z młodej kapusty

Do stosowania w diecie kapuścianej.

Składniki:


  • 1/2 główki kapusty
  • 2 szklanki pokrojonego kalafiora
  • 3 marchewki
  • 4 pokrojone łodygi selera
  • 3 duże pokrojone pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 2 szklanki pokrojonego pora
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 litry wody
  • 2 kostki bulionu
  • 1 łyżeczka posiekanej naci kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka żółty curry
  • 2 małe suche papryczki chili
  • 1-2 strąki palczatki cytrynowej
  • sos sojowy
  • świeża natka pietruszki


Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa umyć i pokroić. W dużym garnku rozgrzać oliwę zeszklić pora i cebulę, dodać zgnieciony kminek i czosnek, chwilę poddusić, dodać pomidory i resztę warzyw z wyjątkiem kapusty, zalać wodą. Dodać przyprawy i gotować aż składniki zmiękną wtedy dodać kapustę i jeszcze chwilę pogotować. Przyprawić do smaku sosem sojowym.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Krystyna

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *