Do stosowania w diecie kapuścianej.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 2 szklanki pokrojonego kalafiora
- 3 marchewki
- 4 pokrojone łodygi selera
- 3 duże pokrojone pomidory
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- 2 szklanki pokrojonego pora
- 2 ząbki świeżego czosnku
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 litry wody
- 2 kostki bulionu
- 1 łyżeczka posiekanej naci kolendry
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka żółty curry
- 2 małe suche papryczki chili
- 1-2 strąki palczatki cytrynowej
- sos sojowy
- świeża natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa umyć i pokroić. W dużym garnku rozgrzać oliwę zeszklić pora i cebulę, dodać zgnieciony kminek i czosnek, chwilę poddusić, dodać pomidory i resztę warzyw z wyjątkiem kapusty, zalać wodą. Dodać przyprawy i gotować aż składniki zmiękną wtedy dodać kapustę i jeszcze chwilę pogotować. Przyprawić do smaku sosem sojowym.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Krystyna