Składniki:
- 25 dkg młodego szpinaku
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- ¼ szklanki śmietany
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki tartego sera
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do około 200 stopni C. W rondle udusić szpinak(nie dodawać tłuszczu) wystudzić, posiekać. Do rondla włożyć masło, rozpuścić, dodać posiekany szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkotułową, chwilkę poddusić. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą, włożyć doń szpinak, ostrożnie wybić jajka, polać śmietaną, posypać szczypiorkiem i serem. Zapiec w piekarniku.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Krystyna