Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kapuściana

Tradycyjny kapuśniak

Składniki: 50 dkg dobrej wędzonej kiełbasy pokrojonej w grube plastry 5 ziemniaków obranych i pokrojonych w plastry 2 cebule pokrojone w pół plastry 2 marchewki pokrojone w plasterki 1,5 l bulionu mięsnego 2 szklanki dobrej kiszonej kapusty 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia wywar mięsny, dodać kiełbasę, cebulę, marchewkę,…

Dietetyczny kapuśniak

Składniki: 1 mała główka kapusty 6 średnich cebul 6 dymek 6 niedużych marchewek 2 papryki 3 duże pomidory 5 łodyg selera naciowego 10 dkg ryżu sól, pieprz Sposób przygotowania:  Ugotować ryż, odsączyć, odstawić. Warzywa rozdrobnić, zalać wodą i gotujemy przez około 15 minut. Dłuższe gotowanie powoduje rozkład zawartych w jarzynach witamin. Dodajemy ugotowany ryż, przyprawiamy…

Pikantny kapuśniak z młodej kapusty

Do stosowania w diecie kapuścianej. Składniki: 1/2 główki kapusty 2 szklanki pokrojonego kalafiora 3 marchewki 4 pokrojone łodygi selera 3 duże pokrojone pomidory 2 czerwone papryki 3 cebule 2 szklanki pokrojonego pora 2 ząbki świeżego czosnku 1 łyżka posiekanego imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek 3 litry wody 2 kostki bulionu 1 łyżeczka posiekanej naci…

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki: 1 główka pokrojonej  młodej kapusty 2 porcje rosołowe z kurczaka 1 pokrojona w plasterki marchewka 1 pokrojona w plasterki pietruszka 1 obrany i pokrojony w pół plasterki pomidor 1 łyżka posiekanego koperku 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Z porcji rosołowych, marchewki i pietruszki sporządzić wywar, gdy jarzyny…