Składniki:
- 50 dkg skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżeczki soli
- pieprz mielony do smaku
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta przyprawy 5 smaków – opcjonalnie
- 1 łyżka sosu sojowego
- mąka ryżowa
- 2 białka jaj
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone skrzydełka po odcięciu ostatniego cienkiego elementu przekroić na połowę. Sos sojowy wymieszać z miodem, solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków dokładnie wymieszać i natrzeć tą mieszanką skrzydełka, odstawić na 30 minut. Białka zmiksować ze szczyptą soli. Przygotowane skrzydełka moczyć w białku i panierować w mące ryżowej. Smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Podaję z dzikim ryżem i innymi ulubionymi dodatkami.
Nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Anna Gondkiewicz