Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron penne z kiełbaskami

Składniki:

  • 30 dkg kiełbasy drobiowej
  • 2 szklanki oczyszczonej, pokrojonej w paski zielonej papryki
  • 1 szklanka oczyszczonej, pokrojonej w paski czerwonej papryki
  • 1 szklanka oczyszczonej, pokrojonej w paski żółtej papryki
  • 6 pokrojonych ząbków czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 5 dkg pokrojonej drobno mozzarelli
  • 1 opakowanie makaronu rurki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim pokrojone w plastry lub kostkę kiełbaski. Przełożyć kiełbaski do rondla. Na pozostałym tłuszczy lekko poddusić paprykę i czosnek, dodać do kiełbasy. Do rondla wlać bulion drobiowy, przyprawić, dodać ser mozzarella i powoli gotować 30 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu producenta, odcedzić i podawać obficie polany przygotowanym sosem.
Przepis nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Barbara Góralczyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *