Składniki:
- 30 dkg kiełbasy drobiowej
- 2 szklanki oczyszczonej, pokrojonej w paski zielonej papryki
- 1 szklanka oczyszczonej, pokrojonej w paski czerwonej papryki
- 1 szklanka oczyszczonej, pokrojonej w paski żółtej papryki
- 6 pokrojonych ząbków czosnku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 5 dkg pokrojonej drobno mozzarelli
- 1 opakowanie makaronu rurki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim pokrojone w plastry lub kostkę kiełbaski. Przełożyć kiełbaski do rondla. Na pozostałym tłuszczy lekko poddusić paprykę i czosnek, dodać do kiełbasy. Do rondla wlać bulion drobiowy, przyprawić, dodać ser mozzarella i powoli gotować 30 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu producenta, odcedzić i podawać obficie polany przygotowanym sosem.
Przepis nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Barbara Góralczyk