Składniki:
- 50 dkg mielonego mięsa wołowego
- 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
- 1 oczyszczona, pokrojona w paski zielona papryka
- 1 posiekany pęczek cebulki dymki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 10 dkg drobno pokrojonych pomidorów
- 1 litr wywaru z drobiu
- bazylia i oregano
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wołowinę wymieszać z pieprzem i chili. Na patelni rozgrzać olej, dodać wołowinę, smażyć mieszając około 10 minut, przełożyć do odpowiednio dużego rondla. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu poddusić grzyby, paprykę, czosnek i cebulkę, przełożyć do rondla z mięsem. Dodać pomidory, zioła, bulion drobiowy. Doprowadzić do wrzenia i powoli gotować 30 minut. Skorygować smak przyprawami. Podawać z tostami, obficie posypaną tartym parmezanem.
Nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Barbara Góralczyk