Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczna pieczeń wieprzowa Ani

Składniki:
2 kg mięsa wieprzowego bez kości
4 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżeczki soli morskiej
posiekana szałwią, rozmaryn
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżka oliwy

Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Mięso umyć, osuszyć. Przyprawy wymieszać z oliwą i uzyskaną pastą natrzeć dokładnie mięso. Dociąć odpowiednio duży kawałek folii aluminiowej, zawinąć weń mięso, ułożyć na blasze do pieczenia. Tak przygotowane mięso piec 15 minut w nagrzanym piekarniku, następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia rozchylić folię aby mięso mogło się przyrumienić. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Przepis nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Anna Podgórska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *