Składniki:
- 2 kg mięsa wieprzowego bez kości
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli morskiej
- posiekana szałwią, rozmaryn
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka oliwy
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Mięso umyć, osuszyć. Przyprawy wymieszać z oliwą i uzyskaną pastą natrzeć dokładnie mięso. Dociąć odpowiednio duży kawałek folii aluminiowej, zawinąć weń mięso, ułożyć na blasze do pieczenia. Tak przygotowane mięso piec 15 minut w nagrzanym piekarniku, następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia rozchylić folię aby mięso mogło się przyrumienić. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Przepis nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Anna Podgórska