Składniki
- 400 g mąki
- 1 jajko
- ½ szklanki wody
- szczypta soli
- ½ kg kapusty kiszonej
- ½ kg białej kapusty świeżej
- 1 cebula
- 50 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 50 g suszonych grzybów
- sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Grzyby umyć, namoczyć w ciepłej wodzie. Kapustę kiszoną opłukać, białą pokroić na kawałki. Ugotować grzyby razem z kapustą białą, w wodzie, w której moczyły się grzyby. Ugotowane grzyby i kapustę bardzo drobno posiekać. Posiekać także bardzo drobno kapustę kiszoną i cebulę. Grzyby i cebulę przesmażyć na maśle. Przełożyć do rondla, dodać kapusty , skropić oliwą, doprawić pieprzem i solą. Smażyć do osiągnięcia brązowego koloru.
Do przesianej mąki, dodać sól, posikać nożem, dodać wodę i starannie wyrobić ciasto (powinno być miękkie i elastyczne), pozostawić przykryte ściereczką na ½ godziny. Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty, wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Na każdy krążek nakładać farsz i zalepiać brzegi pierogów. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, aż do wypłynięcia (około 5 minut).
1 comment for “Pierogi z kapustą i grzybami”