Składniki:
- 50 dkg mięsa z udźca sarny lub jelenia, renifera, pokrojone w cienkie plastry
- 2 łyżki masła
- 2 obrane i pokrojone cebule
- 1 łyżka dobrej musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 szklanki mocnego bulionu mięsnego
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki śmietany
- 6 plastrów żółtego sera pokrojonego w kostkę
- 20 dkg grzybów pokrojonych w plastry
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka żurawin lub porzeczek
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu rozgrzać masło, obrumienić na nim mięso. Gdy mięso się zarumieni dodajemy cebulę i grzyby, dusimy razem 5 minut mieszając, dodajemy sos sojowy, bulion mięsny, żurawiny i musztardę. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i serem i dodajemy do rondla, a gdy zacznie lekko wrzeć przyprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy mieszając. Podajemy z brukselką i ziemniakami.