Przepis na posiłek podczas polowania
Składniki:
3 kg polędwicy wołowej (lub dziczyzny)
¼ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki mąki
1 ½ łyżki soli
2 łyżeczki pieprzu
1.5 kg obranej i pokrojonej cebuli
50 dkg grzybów
75 dkg oliwek bez pestek
75 dkg pokrojonej w kostkę papryki
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
½ szklanki przecieru pomidorowego
¼ szklanki majeranku (można zmniejszyć ilość)
3 litry bulionu mięsnego
¾ szklanki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki masła
3 kg ugotowanego makaronu pappardelle
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Mięso pokroić wedle upodobań, oprószyć mąką, solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie przez 5 minut, mieszając. Dodać cebulę, pokrojone grzyby, dusić razem przez 10 minut. Następnie dodajemy oliwki, wino i przecier pomidorowy, przyprawy ziołowe i nadal mieszając dusimy kolejne 5 minut. Przykryć rondel i dusić razem jeszcze około 1 godzinę. Po tym czasie do rondla dodajemy posiekaną natkę pietruszki (1/4 szklanki), mieszamy i przyprawiamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu. W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy resztę natki pietruszki i ugotowany wcześniej makaron, podgrzewamy. Podajemy gorący polany sosem z dodatkami.