Przepis na posiłek podczas polowania
Składniki:
- 3 kg polędwicy wołowej (lub dziczyzny)
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki mąki
- 1 ½ łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1.5 kg obranej i pokrojonej cebuli
- 50 dkg grzybów
- 75 dkg oliwek bez pestek
- 75 dkg pokrojonej w kostkę papryki
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- ¼ szklanki majeranku (można zmniejszyć ilość)
- 3 litry bulionu mięsnego
- ¾ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- 3 kg ugotowanego makaronu pappardelle
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Mięso pokroić wedle upodobań, oprószyć mąką, solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie przez 5 minut, mieszając. Dodać cebulę, pokrojone grzyby, dusić razem przez 10 minut. Następnie dodajemy oliwki, wino i przecier pomidorowy, przyprawy ziołowe i nadal mieszając dusimy kolejne 5 minut. Przykryć rondel i dusić razem jeszcze około 1 godzinę. Po tym czasie do rondla dodajemy posiekaną natkę pietruszki (1/4 szklanki), mieszamy i przyprawiamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu. W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy resztę natki pietruszki i ugotowany wcześniej makaron, podgrzewamy. Podajemy gorący polany sosem z dodatkami.