Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti ala bolenesse

Każdy wie o co biega. Każdy to jadł. No dobra.
Co trzeba kupić:

  • trzy, cztery puszki pomidorów bez skórki w sosie własnym
  • makaron
  • ser najlepiej parmezan ale równie dobrze może być gouda
  • mięso wieprzowo wołowe wysokiej klasy
  • oliwki w zalewie w szklanym słoiczku
  • szczypiorek(koniecznie świeży)
  • czosnek ok.4 ząbki
  • 3 duże lub 4 średnie cebule
  • bazylia, oregano, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, i przyprawa do kuchni włoskiej

Potrzebne narzędzia:

  • bardzo duża patelnia(głęboka)
  • bardzo duży garnek
  • durszlak
  • tarka

Przygotowanie:
Słuchaj: Wyciągnij duuużą miskę. Otwórz pomidory. Wrzuć je wszystkie do miski. Teraz weź fartuszek(konieczny!!!- sam się przekonasz) – załóż go. Umyj dokładnie ręce. Włóż je do miski i zacznij szczegółowo rozdrabniać pomidory. Rozdrabniaj, rozdrabniaj i jeszcze raz rozdrabniaj. ma być konsystencja sosowa. Wyjmij gar i nalej ok. 1,5 litra wody. Postaw na średnim palniku i średnim gazie. Wsyp ok. 4 łyżeczki soli do wody. Zamieszaj. Gdy woda zacznie lekko wrzeć włóż makaron- ale o tym ci jeszcze przypomnę. Teraz weź patelnię i postaw na średnim palniku i małym ogniu. Nalej ok. 4-5 dużych łyżek oliwy z oliwek(no jak nie masz to oleju). Za ten czas poszatkuj(koniecznie)cebulę na sporej desce ostrym nożem. Teraz weź jeden jej kawałeczek i wrzuć na patelnię sprawdzając stan oliwy. Jest na pewno gotowa. Wrzuć cebulę i od czasu do czasu zamieszaj. Teraz obierz czosnek i drobniutko pokrój na desce ostrym nożem. Pamiętaj że on dochodzi szybciej niż cebula więc wrzuć go ok. minutę po cebuli. Ok co dalej? Kiedy cebula się zeszkli(zbrązowieje) otwórz mięso i dodaj do cebuli rozdrabniając łyżką. Ma byś idealnie rozdrobnione! Nie zlepione. Rozumiesz?! Rozdrobnione na malutkie kawałeczki! To wielka różnica! Mieszaj długo mięso. Kiedy mięso nabierze szarego koloru a cebula zbrązowieje. Jeszcze raz przeczytaj- mięso nabierze Szarego koloru. Kiedy tak się stanie- dodaj sporo pieprzu i troszeczkę mniej soli. NO. Woda już pewnie jest gotowa. Jeśli jeszcze nie wrze to zaraz to zrobi. Właściwie już możesz włożyć makaron. Weź go do ręki i w jednej garści postaw na środku garnka. Zabierz rękę- tu możesz mnie nie zrozumieć- chodzi o to żeby makaron nie ,,przewalił się” na jedną stronę w garnku ale na różne- równomiernie. Pod żadnym pozorem nie łam go! Teraz do garnka z makaronem dodaj 1,5 łyżeczki oliwy- tak dobrze przeczytałeś do garnka z wodą i makaronem wlej 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek. Mam nadzieję że mieszałeś mięso z cebulą. Ok. Do niego dodaj teraz sos pomidorowy. Wymieszaj- bardzo dokładnie. A teraz posiekaj oliwki na połówki i pokrój szczypiorek. Dodaj oliwki ze szczypiorkiem do sosu w patelni Musisz zwracać wielką uwagę na makaron. Teraz niego spojrzyj- jak się zachowuje? Jeszcze jest spokojny. Ale lekko zamieszaj. Pamiętaj: Makaron jest bardzo, bardzo ważny. Trzeba co trzy do czterech sekund na niego spoglądać. A jak poskromić? Mieszać! No dobra teraz do sosu dodaj dużo wszystkich przypraw jakie napisałem. Zobacz na makaron. Zamieszaj go. Ok. Nie pozostaje nam nic innego jak tylko mieszanie sosu i makaronu. Doglądaj makaronu! Mieszaj go intensywnie i nie pozwalaj aby przywarł do dna albo się ze sobą zlepił. Po ok. 10 minutach powinien już być gotowy. Ale jak to sprawdzić? Wyciągnij widelcem ok dwie nitki makaronu. Ostudź go dmuchając i spróbuj! Jeśli będzie twardawy to znaczy że ma się gotować a ty masz do mieszać. Jeśli jest lekko twardawy znaczy że jeszcze moment. A jeśli bardzo leciutko twardawo-miękki to znak że możesz go wyłączyć. Wyłącz też sos. Wyciągnij durszlak i postaw/oprzyj o zlew. Weź dwie ścierki i złap garnek za uchwyty. Odlej wodę przez durszlak. Po tym dalszą część makaronu wlej do naczynia czyli do durszlaka. Szybko przelej go wodą. I odstaw durszlak na garnek aby reszta wody zleciała. Prezentacja: No to mamy wszystko za sobą. Od smacznego jedzenia zależy też odpowiednie przygotowanie. Wyjmij talerz dla siebie i innych bądź innej osoby. Weź łyżki i widelce. Zadbaj o wino jeśli to ma być randka z dziewczyną. Nałóż makaron. Polej go sosem. Zetrzyj na tarce ser. i gotowe. Słowa na koniec: Pamiętaj Spaghetti to idealna i prosta potrawa. Smaczna i tania. Całość dla 3-4 osób kosztuje ok. 20-25-30 zł. Dzięki dla: Bartka Surlasa

2 comments for “Spaghetti ala bolenesse

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *