Składniki:
- 1 kg pięknie wybarwionych, dojrzałych owoców dzikiej róży
- 0,75 l spirytusu
- 0,5 l wódki czystej
- ½ l miodu lipowego lub wrzosowego
- 5-6 goździków
- 1 łyżeczka suszonego kwiatu rumianku
- 1 łyżeczka suszonej mięty
Sposób przyrządzenia:
Owoce dzikiej róży (powinny być lekko zmrożone) umyć, gęsto pozakłuwać, zalać spirytusem. Dodać goździki, miętę i rumianek, gąsiorek zamknąć szczelnie i postawić w ciepłe miejsce na 6 tygodni. Co kilka dni potrząsać naczyniem.. Po 6 tygodniach nalew zlać i przefiltrować.. Z pozostałych owoców wycisnąć sok, przecedzić. Miód zagotować z dwiema szklankami wody, ostudzić, dodać wódkę, połączyć z nalewem. Porozlewać trunek do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 miesiące w ciemne miejsce aby trunek się „przegryzł’ i uzyskał piękny bukiet smakowy i zapachowy.