Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczarki marynowane po kantońsku

Składniki:

    • 50 dkg  młodych pieczarek
    • 2 łyżki stołowe keczup
    • 1 łyżka  sos sojowy
    • 1 łyżka stołowa olej z pestek winogron
    • 1 łyżeczka sos z ostryg
    • 2 łyżki stołowe sok z limonki
    • 1 łyżeczka olej sezamowy
    • 1 mała papryczka chili drobno pokrojona
    • 1 łyżeczka startego imbiru
    • 2 ząbki posiekane  czosnku


    Sposób przyrządzenia:
    Pieczarki dokładnie umyć i pokroić wg upodobań. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać i rozcieńczyć wodą do objętości 1 szklanki. Przelać do dużego rondla, doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej grzyby wyjąć do salaterki, a płyn nadal podgrzewać aż jego objętość zimniejszy się do ½ szklanki. Polać tą marynatą grzyby w salaterce, schłodzić. Przed podaniem posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *