Składniki:
- 50 dkg młodych pieczarek
- 2 łyżki stołowe keczup
- 1 łyżka sos sojowy
- 1 łyżka stołowa olej z pestek winogron
- 1 łyżeczka sos z ostryg
- 2 łyżki stołowe sok z limonki
- 1 łyżeczka olej sezamowy
- 1 mała papryczka chili drobno pokrojona
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 ząbki posiekane czosnku
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki dokładnie umyć i pokroić wg upodobań. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać i rozcieńczyć wodą do objętości 1 szklanki. Przelać do dużego rondla, doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej grzyby wyjąć do salaterki, a płyn nadal podgrzewać aż jego objętość zimniejszy się do ½ szklanki. Polać tą marynatą grzyby w salaterce, schłodzić. Przed podaniem posypać zieleniną.